## Time & Work

The chapter on time and work constitutes an important portion of the Arithmetic section. If one goes through the previous years’ papers on quantitative aptitude in any competitive exam, then surely he will come across questions on this chapter. It involves the basic tools of percentage, ratio and proportion, fractions and a conceptual understanding of how to apply these tools. Once u get familiar with all the models and the type of questions asked, this could prove to be a very scoring chapter. So, let’s start with the basics.

If I say that Raghu can complete a work in 20 days, then there is a very strong underlying assumption that Raghu works at a constant rate i.e. he completes equal parts of the work every day. Now this work could be anything from painting a house or digging a well or building or road or anything you can think of. Now if we assume that the work is equivalent to 1 part or 1 unit, then we can surely say that Raghu completes 1/20 parts or 1/20 units in one day.

Now let’s assume that Raghu has a friend by the name Rajiv and he can complete the same work in 30 days. This implies that he can complete 1/30 units or parts in 1 day. (Again we have to assume that Rajiv also works at a constants rate).

If both of them were to work together then, in 1 day Raghu would have done 1/20 work and Rajiv would have completed 1/30 work.

Thus, in 1 day they would have together completed 1/20 + 1/30 = 1/12 units.

Thus, if they work together for 12 days, then the entire work can be completed.

This could be approached in a slightly easier manner. Instead of assuming the total work to be 1 units, we can assume the total work to be the L.C.M. of 20 and 30 (20 and 30 are the number of days taken by Raghu and Rajiv to finish the work by working alone) i.e. 60.

Now as Raghu completes 60 units of work in 20 days, so he completes 3 units per day and similarly Rajiv completes 2 units of work each day. So, together in a day they complete 5 units of work and thus the number of days required to finish 60 units of work comes out to be 12.

The best part of this approach is that we don’t have to deal with fractions and so the calculations are quite easy to perform.

This approach can be extended even to three or four or as many persons we want and not just limited to two persons.

## Examples:-

**Example 1**:

#### A can complete 1/3 of a work in 5 days and B can complete 2/5 of the work in 10 days. In how many days both A and B together can complete the work?

1. 10 days 2. 02 days

3. 03 days 4. 07 days

**Solution:**

As A can complete 1/3rd of the work in 5 days, so he can complete the entire work in 5 * 3 = 15 days.

Similarly B can complete 2/5 of the work in 10 days, so he can complete the entire work in 10 * (5/2) = 25 days.

Now let the total work be 75 units (L.C.M. of 15 and 25)

So, A completes 5 units in one day, B completes 3 units in one day and together they complete 8 units every day.

Thus, total work can be completed in 75/8 days i.e. days.

**Example 2: **

Ronald and Elan are working on an Assignment. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?

1.7hrs. 30min

2.8hrs. 15min.

3. 8hrs. 00min

4. 8hrs. 25min.

**Solution:**

Ronald can type 32/6 i.e. 16/3 pages in 1 hour while Elan can type 40/5 i.e. 8 pages in 1 hour.

Together they can type 16/3 + 8 = 40/3 pages in 1 hour

So time taken by them to type 110 pages = 110/(40/3) = 33/4 hours or 8 hrs 15 min

**Example 3:**

A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days, A alone can finish the remaining work?

1. 8 days 2. 6 days

3. 3 days 4. 5 days

**Solution:**

Let the total units of work be 90 units (L.C.M. of 18 and 15)

Units completed by A in 1 day = 90/18 = 5, while units completed by B in 1 day = 90/15 = 6

Given that B worked on it for 10 days, so units completed by B = 10* 6 = 60

Units of work left = 90 – 60 = 30

Now these 30 units can be completed by A in 30/5 = 6 days (As A can finish 5 units per day)

**Example 4: **

If A works alone, he would take 4 days more to complete the job than if both A and b worked together. If B worked alone, he would take 16 days more to complete the job than if A and B work together. How many days would they take to complete the work if both of them worked together?

1. 10 days 2. 12 days

3. 06 days 4. 08 days

**Solution:**

Here we don’t have a clue about how many days are taken by A and B working alone, so taking L.C.M. would not be an option. In fact this is a special case for which there is a standard result. Let us try to derive that.

Let both A and B can complete a work working together in T days

And let the number of days taken by A to finish the work alone is x more than the number of days taken when both were working together. Similarly let the number of days taken by B to finish the work alone is y more than the number of days taken when both were working together.

So, 1 day work of A is 1/(T+x) and similarly 1 day work of B is 1/(T+x)

Thus,

2T2 + Tx + Ty = T2 + Tx + Ty + xy

T2 = xy or

In this problem x = 4 and y = 16, So T =

Note: If A takes T + x days by working alone and B takes T +y days working alone and if they together can complete the same work in T days, then

T2 = xy or T= √xy

**Example 5:**

A can complete a work in 20 days and B in 30 days. A worked alone for 4 days and then B completed the remaining work along with C in 18 days. In how many days can C working alone complete the work?

**Solution:**

Let the total work be 60 units (L.C.M. of 20 and 30).

Units completed by A in 1 day = 60/20 = 3 and units completed by B in 1 day = 60/30 = 2

As A worked alone for 4 days. So, units completed by him = 4*3 = 12.

Units left = 60-12 = 48

Let the number of units completed by C in 1 day = x

So number of units completed by both B and C working together in 18 days = 18(2+x)

So, 18(2+x) = 48 or x = 2/3 units.

So, number of days required by C to finish 60 units = 60/(2/3) = 90

**Example 6:**

A and B together can do a work in 10 days. B and C together can do the same work in 6 days. A and C together can do the work in 12 days. The, A,B and C together can do the work in-

1. 28 days 2. 14 days 3. 03 days 4. 05 days

**Solution:**

Let the total work be 60 units (L.C.M. of 10, 6 and 12)

Sum of units completed by A and B in 1 day = 60/10 = 6 i.e. A + B = 6

Sum of units completed by B and C in 1 day = 60/6 = 10 i.e. B + C = 10

Sum of units completed by A and C in 1 day = 60/12 = 5 i.e. A + C = 5

Adding them, we get 2(A +B+C) = 21

Or A + B +C = 21/2

So, in 1 day A, B and C together can complete 21/2 units. So, time taken by them to complete 60 units = 60/(21/2) = days

This problem can also be solved using fractions

1/A + 1/B = 1/10 (1), 1/B + 1/C = 1/6 (2) and 1/A + 1/C = 1/12 (3)

2(1/A + 1/B + 1/C) = 21/60 or (1/A + 1/B + 1/C) = 21/120

So, time taken by A, B and C to finish the work = 120/21 = days.

In the same questions if we were to find the number of days taken by C alone to finish the work, then

A+B+C = 21 i.e. A, B and C together complete 21 units in 1 day

Also A+B = 6, so C = 15, i.e. C can complete 15 units alone in 1 day

So, time taken by C to complete 60 units = 60/15 = 4 days

Similarly we can also find out the number of days taken by A or B working alone.

**Example 7:**

A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in –

1. 15 days 2. 20 days 3. 25 days 4. 30 days

**Solution:**

Let the total work be 50 units (L.C.M. of 10 and 50)

So A+B = 50/10 = 5 (i.e. A and B together can complete 5 units in 1 day) (i)

Similarly C = 50/50 = 1 (i.e. C can complete 1 unit in 1 day) (ii)

Also the number of units completed by A in 1 day = Units completed by both B and C in 1 day

So, A = B + C (iii)

From (i), (ii) and (iii), we get B = 2 units

So, time taken by B alone to finish the work = 50/2 = 25 days.

**Working Alternately:**

Sometimes questions are asked if the persons work alternately and not together and moreover they can surprise u with all sorts of twists and variations. There is no formula or a short trick that u need to remember. Simply apply the concept that we have already studied.

**Example 8:**

A, B and C can complete painting a house in 12, 20 and 30 days respectively by working alone. In how many days can the work be finished if :-

⦁ They work on alternate days starting from A, then B, then C and then

⦁ On the first day both A and B work together, on the second day both B and C work together, on the third day both A and C work together and this cycle is repeated till the work is completed.

⦁ A works on all the days, B works on every alternate day and C works on every third day. On the first day they all worked together.

⦁ A works on all the days while B and C join him on every alternate day starting from the first day.

**Solution: **

Let the total work be 60 units (L.C.M. of 12, 20 and 30)

Units completed by A in 1 day = 5, units completed by B in 1 day 3 and units completed by C in 1 day = 2

⦁ Given that A works on the first day, then B on the second, then C on the third. So, in the first three days total units of work completed = 5+3+2 =10

Now we need to complete 60 units. It implies we need to have 6 such cycles of three days each. Thus, the work can be completed in 6*3 = 18 days.

⦁ Given that on the first day both A and B work and complete 5+3 = 8 units

On the second day both B and C work together and complete 3+2 = 5 units

On the third day both A and C work together and complete 5+2 = 7 units.

Thus on the first three days total units of work completed = 8 + 5 + 7 = 20

Now as 60 units are to be completed, we need three such cycles of three days each. So, time taken to complete these 60 units = 3*3 = 9 days.

⦁ A works on all the days i.e. on the 1st, 2nd, 3rd, 4th, ……..

B works on alternate days starting from 1st, i.e on the 1st, 3rd, 5th, ……

C works on every third day starting from the 1st, on the 1st, 4th, 7th, …….

Till the end of 8th day 58 units have been completed. Now the next day A and B will work together and can finish 5+3 = 8 units in that day. But we need only 2 units to be completed. So, these 2 units can be completed in ¼ day.

**Thus, total time taken to finish the work is days.**

⦁ A works on all the days i.e. 1st, 2nd, 3rd, 4th,………..

B and C work on 1st,3rd,5th,7th,………

Units completed on 1st day = 5+3+2 = 10

Units completed on 2nd day = 5 {As only A works}

Units completed on 3rd day = 5+3+2 = 10

Units completed on 4th day = 5 {As only A works}

So looking at the pattern we can say that in every two days 15 units of work get completed. Thus we need 4 such cycles of two days.

So, the number of days in which the work can be completed = 4*2 = 8 days.

### Concept of Efficiency :

Efficiency is related to the ability to perform a task with minimum efforts or minimum wastage of resources. It can be thought of as a ratio of output to the input provided in performing a task. It can be quantitatively determined. But we are not going to go into the deeper concepts and definitions involving efficiency and will study it in relation to this chapter.

Here we are going to define efficiency of one person in relation to the other. For e.g. if we say A is 50% more efficient than B, then it means that if B finishes 1 unit then in the same time A will complete 1.5 units. So if efficiency of B is e, then efficiency of A is 3/2 times e. Now definitely as A is more efficient so he will take lesser time to complete the same work when compared to B. In fact if B takes T time to finish a work, then A would take (2/3)* T to finish the same work ( As efficiency has inverse relation with time i.e. if the efficiency is more, then time taken is less and vice versa)

**Example 9:**

X is 3 times as fast as Y and is able to complete the work in 40 days less than Y. Then the time in which they can complete the work together is:

1. 15 days 2. 10 days

3. 12 days 4. 05 days

**Solution: **

As X is 3 times as fast as Y so if Y takes T days to finish the work, then X will take T/3 days.

So, T – T/3 = 40 or 2T/3 = 40

Thus, T = 60 days

X can complete the work in 20 days while Y in 60 days. Let the total work be 60 units. So X can complete 3 units per day, while Y completes 1 unit per day.

Time taken to finish the work = 60/4 = 15 days {As they together complete 4 units in 1 day }

**Example 10:**

A is 60% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 20 days, then A, B and C together can do the work in-

1. 9 days 2.5 days 3. 6 days 4.7 days

**Solution:**

As A is 60% efficient as B, so if B completes a units in one day then A would complete 0.6a units in 1 day.

Let the total work be 20 units, so C completes 1 unit in 1 day.

As C does half the work done by A and B together, so we can say if C completes 1 unit in 1 day, then A and B together complete 2 units in 1 day

Thus, together they complete 3 units of work per day. So total time taken by them to complete 20 units = 20/3 = days.

If we were to find out number of days taken by A and B alone to finish the work,

Or 0.6a + a = 2 (As they complete 2 units together in a day)

Or a = 2/1.6 or a = 1.25 or 5/4 units

So, B completes 1.25 units in 1 day and A completes 1.25*0.6 = 0.75 or ¾ units

Number of days taken by B alone = 20/(5/4) = 16 days

Number of days taken by A alone = 20/(3/4) = Man Day Work /Man Hour Work

**Let us take an example:**

There is a contractor who has undertaken the contract of constructing 10 km of road. Let us say that it requires 40 men working 8 hours daily and for a period of 20 days.

Now if the contractor engages more men, then ofcourse the road could be built in a lesser time

So, more men would mean lesser time and vice versa.

If the contractor wants only 30 men should work and also the number of days should be 20, then definitely he has to increase the number of hours daily that these workers work for.

So, lesser men mean more working hours daily and vice versa.

If the contractor wants only 40 men and if the working hours are reduced to 6 hours daily, then definitely the work would get finished in more number of days.

So, lesser number of hours mean more number of days

If the contractor wants to build let us 20 km of road in the same time then either he needs more men or more number of working hours daily or even both. If he keeps the same number of men and same working hours then number of days would increase.